Здраво тело

Аронија – храна и лек

Тешко е да се набројат сите лековити својства на аронијата, но ќе ги наброиме најпознатите: ја забрзува циркулацијата, ја прочистува крвта, ја ублажува болката, го намалува крвниот притисок, поволно делува на цревата и желудникот, го зајакнува имунитетот…

Аронијата го регулира правилното функционирање на штитната жлезда, како и работата на панкерасот.

Исто така аронијата помага во залечување на раните. Го успорува стареењето, па затоа се препорачува во домашната нега. Со право може да кажеме дека таа е и храна и лек.

 

Напиши коментар