Здраво тело

Бадем – извор на младоста

Бадемите се богат извор на антиоксиданси. Според грчката митологија  бадемот се слави како извор на младоста. Бадемот совршено ја храни кожата, косата, ги зајакнува ноктите, па затоа е честа состојка на производите за убавина.

Во народната медицина маслото од бадем се корист како лек и превентива за многу болести. Се препорачува при рак на мочниот меур, градите, матката. Исто така маслото од бадем го намалува холестеролот. Се препорачува да се јаде по еден грст бадеми на гладно секое утро за да бидеме здрави и да се чувствуваме млади.

Освен тоа што бадемот е добар за здравјето се препорачува да се употребува и при негата. Едноставно имајте при себе едно шишенце бадемово масло и користете го за кожата, косата и ноктите.

Напиши коментар