Art & Crafts

Како да бидете супер-девојка на работа…

На многу жени им е непријатно да бараат на работа нешто што сакаат, а и кога мораат, не знаат како. Еве неколку добри предлози…

ДА КАЖЕТЕ – НЕ

Но, не така што едноставно само ќе кажете – не. Пример: шефот ви дава додатна работа во момент кога веќе сте премногу зафатени. Смирено прашајте го: Што сакате попрво да сработам?

НИКОГАШ НЕ  ЖРТВУВАЈТЕ ГО ПРИВАТНИОТ ЖИВОТ

Ако побарат од вас прекувремено да работите, а веќе имате нешто испланирано, објаснете им го тоа, но без детали за што се работи. Вашиот приватен живот никого не треба да го засега, во колку таков сакате и да остане.

ДЕЛЕГИРАЈТЕ

Во колку порано сте резервирале зимување на неколку недели или месеци, сигурно не ќе го откажете во последен момент затоа што се појавил некој важен проект. Најдете соодветна замена и добро информирајте ја што треба да работи.

КОНТРОЛИРАЈТЕ СЕ

Ако сте се изнервирале поради нешто, а треба да имате состанок со шефот, почекајте додека не  воспоставите контрола врз самите себе, и разјаснете си го проблемот смирено.

ЗАМИСЛЕТЕ НАЈЛОШО СЦЕНАРИО

Ако сте несигурни, секогаш замислувајте си најлошо можно сценарио. Тогаш ќе видете дека најлошо што може да се случи е колегите да не се согласат со вас, а тоа и не е така страшно, зарем не?

ФАЦА НАРЕЧЕНА СКРОМНА МУДРИЦА

Кога нешто барате важно е сè, па дури и изразот на лицето. Ви го предлагаме веќе горе спомнатото!

СПОСОБНОСТ ЗА ПРАВЕЊЕ КОМПРОМИСИ

Важна е способноста, бидејќи секој проблем има и свое решение. No hard feelings.

Напиши коментар