Дестинации

Blue Lagoon – дел од рајот на земјата

Ова е прекрасна лагуна која наоѓа на полуостровот Рејкјавик во Исланд. Тоа е единственото место во светот каде што морето длабоко навлегува во брегот и ја формира оваа неверојатна геотермална бања кој привлекува милиони туристи од целиот свет.

Лагуната е сместена на 13 километри од аеродромот Keflavik и на 39km од Рејкјавик.

Водата која испарува е дел од формација на лава и температурата на водата во просек изнесува од 37 до 39 степени Целзиусови.

Целиот овој комплекс ресорт им нуди на посетителите прекрасни геотермални бањи, сауни, топли водопади и делови за релаксација и масажа.

Освен можноста за релаксација, водата на оваа бања е и лековита. Таа содржи активни состојки на силициум диоксид, соли и сини зелени алги ја омекнуваат кожата но и помагаат во лекувањето на кожни болести.

 

Напиши коментар