Motherhood

Бременоста и мајчинството ги зголемуваат менталните способности на жените

Мајчинството позитивно влијае на развојот на менталните способности на жените, ефектот може да трае со години, вели една група на научници предводен од професорот Крег Кингсли на Универзитетот Ричмонд и професор Кели Ламберт од Рандолф колеџот во Макон, изданието објавено во американскиот весник за јавно здравство. Според истражувачите, после породувањето мозокот на жената почнува да расте рапидно: „Мајчинството го зголеми развојот на вештините и памтењето“, рекоа тие, факт објаснет со позитивен ефект на породувањето поврзан со промените во обемот и формата на одделни области на мозокот. Причини за позитивните промени во мозокот специјалистите ги поврзуваат со производството на многу хормони, а исто така и со активирање на неговините структури кои се случуваат за време на грижата за детето: „Хормоналните флуктуации во текот на бременоста, породувањето и лактацијата ја зголемуваат големината на клетките во одделни делови од мозокот. Мозоците на младите мајки се разваат во зависност од тоа колку тие се адаптираат на промените поврзани со појавата на детето. Постои намалување на перцепцијата преку која жените можат да ја препознаат нивната ориентираност кон детето, на пример само звуци или мириси“.

Американските научници уште еднаш го нагласија позитивното влијание кое се случува врз телото на мајката, доцна бременост, за време на раѓањето поради одмината возраст женскиот мозокот добива дополнителни сили во периодот кога тој почнува со намалување на меморијата својствени во зрелата возраст. Експертите велат дека имаат позитивно влијание и вкупната физичка состојба на жената. Иако возраста го слабее здравјето на жените и толерира вежба потешко отколку во помлада возраст, по раѓање до 40 години вклучува скриени резерви на телото поврзани со мајчински инстинкт. Научниците тврдат дека сличен, иако помалку изразен корисен ефект се воочува кај многу татковци: „Човекот сигурно не може да се потпре на хормонални промени кои придонесуваат за подобрување на функционирањето на мозокот, но неговата вмешаност во воспитувањето на детето стимулација на мозокот ја подобрува неговата активност“.

Напиши коментар