Prison brake

Бронзена скулптура на божицата Артемида вредна 28.600.000 долари

Најскапите предмети продадени на аукција

Римската статуа на божицата Артемида и елени

28.600.000 долари

Бронзената склуптура стара две илјади години, беше пронајдена во Рим, во дваесеттите години на минатиот век, но никој не можеше да претпостави дека еден ден ќе биде продадена за апсолутен рекорд кога станува збор за аукциска продажба на скулптури.

Директорот на Сотебиј, бил видливо изненадена по завршувањето на аукцијата во 2007 година, истакнувајќи дека кураторите очекувале дека ова скулптура ќе биде продаден за не повеќе од 7 милиони долари.

Напиши коментар