Art & Crafts

Цвеќиња што го прочистуваат воздухот во домот

Има домашни цвеќиња, кои се справуваат одлично со прочистувањето на воздухот во вашиот дом. Од НАСА истражувале кои домашни растенија можат да се користат за филтрирање на воздухот во космичките станици и еве го списокот со овие навистина бесценети дарови од природата.

Алое вера

Хлорофитум

Гербер

Сансевиера

Сциндапсус

Хризантема

Бенџамин

Азалија

Драцена

Аглоанема

Бамбукова палма

Филодендрон

Ова се основните растенија што се на чело на списокот на НАСА и кои имаат сила да ги преработуваат трите најчести штетни хемикалии во воздухот – формалдехид, бензен и триухлоретилен. Го филтрираат и толуенот и ксилол.  Доволно ви е да имате 2-3 саксии од овие видови во домот и да уживате во почист и поздрав воздух.

Напиши коментар