Убавина

Дали и вашиот кармин е отровен?

Американската агенција за храна и здравје направила едно истражување на 400 различни кармини. Истражувањето било направено со цел да утврди дали тие содржат состојки кои се отровни, како на пример олово. Оловото е дел од состојките на секој кармин, но секако има ограничена количина во која може да го има.

Сигурна сум дека знаете, но сепак да ги кажеме последиците од секојдневното нанесување на олово на устата. Тоа предизвикува низа здравствени проблеми и оштетување на нервниот систем, ги оштетува мускулите, репродуктивниот систем, ги оштетува бубрезите…

Она што посебно ги загрижи истражувачите е дека токму најпознатите и најскапи производители се најдоа на црната листа, на кармини кои содржат пркумерна количина на олово.

1. Maybelline Color Sensational – Pink Petal

2. L’Oreal Colour Riche – Volcanic

3. NARS Semi-Matte – Red Lizard

4. Cover Girl Queen Collection Vibrant Hues Color – Ruby Remix

5. NARS Semi-Matte – Funny Face

6. L’Oreal Colour Riche – Tickled Pink

7. L’Oreal Intensely Moisturizing Lipcolor – Heroic

8. Cover Girl Continuous Color – Warm Brick

9. Maybelline Color Sensational – Mauve Me

10. Stargazer Lipstick 103 c

Напиши коментар