Motherhood

Дебелите мажи имаат помалку сперматозоиди

Се направи едно истражување со кое истражувачите сакаа да ја покажат врската на дебелината и квалитетот на спермата кај мажите.

Од истражувањето кое беше направено, а во него беа вклучени над 10.000 мажи се дојде до заклучок дека мажите со поголема телесна тежина произведуваат многу помалку сперматозоиди.

Истражувањето покажало дека мажите со прекумерна тежина имаат за 40% поголема шанса за неплодност од нивните врсници кои имаат нормална тежина.

Бидејќи дебелината претставува голем проблем на денешницата, научниците советуваат да се обрне поголемо влијание на неа бидејќи таа ја загрозува и плодноста на мажите.

Напиши коментар