Дестинации

E zgazaDanxia – формациите кои ја искажуваат магичната страна на Кина

Danxia e генералното име за неколкуте формации во јужна Кина, кои се дел од World Heritage Site.  Преубавиот предел се наоѓа на повржина од околу 65 000 хектари, компонирајќи уникатен тип на геоморфологија.

Формациите се составени од 2 типа црвени песочници и конгломерати ( за кои се претпоставува дека потекнуваат од ерата на Креда ) и се карактеризираат со ерозија. Целата уникатна формација, создава една драматична глетка на долини, рамнини, кули и водопади.

Во близина се наоѓаат шест провинции: Mount Langshan, Mount Wanfoshan (Hunan Province), Mount Danxia (Guangdong Province), Taining, Guanzhishan (Fujian Province), Mount Longhushan, Guifeng (Jiangxi Province), Fangyan, Mount Jianglangshan (Zhejiang Province) и Mount Chishui (Guizhou Province).

Овие неодоливи пејзажи се споменик на суптропските широколистни зимзелени шуми и се домаќин на огормен број флора и фауна, од кои 400 видови се сметаат за ретки или загрозени. Името „ Danxia”, UNESCO го позајмува од светото место Mount Danxia, а самиот предел е дом на будистички храмови и појдовна точка за неверојатни прошетки.

Запознајте ја подобро магичната страна на Кина !!!

 

Напиши коментар