Здраво тело

Една чаша за здравје

Луѓето кои пијат црвено вино, но во ограничени количини имаат подобро здравје од оние кои не го прават тоа. Една чаша црвено или црно вино е доволна за да си обезбедите подобра циркуалција, подобра функција на срцето, и да се ослободите од стресот.

Направено е едно истражување во кое учествувале 170.000 луѓе. Сите тие биле поделени во четири групи: оние кои никогаш не пијат, оние кои пијат, но по малку (од прилика по 2 дл дневно), умерени конзумирачи (оние кои пијат повеќе од две чаши) и оние кои пијат премногу.

Било утврдено дека оние луѓе кои пијат умерено имаат многу помал ризик од срцеви заболувања, нивото на депресија било на многу пониско ниво, имаат понизок крвен притисок, имаат помал обем во струкот, понизок холестерол… Тоа е доволно за да наздравиме со една чаша добро црвено вино.

Напиши коментар