Здраво тело

Ефектот на доматот

Заради својата енергетска, хранлива и лековита вредност доматот од украсна билка стана храна која е вклучена во секојдневието. Доматот е богат со: бета керотен, билни влакна, витамини А, Б, Ц, Д, К, содржи железо, калиум, магнезиум, минерална сол…

Заради богатата хранлива вредност, а при тоа нискокалоричност тој има антиоксидансно, антисептичко дејство, и е одличен прочистувач за телото. Докажано е дека поволно влијае во борбата со: алергии, анемија, артритис, астма, егзема, остеопороза, чир на желудникот, мигрена, го спречува ракот на јајниците и простата, спречува и лечи хемороиди…

Напиши коментар