Sweet Home

Еколошки дом

Толку оригинална фасада на куќа, немате видено !!

Виетнамските архитекти на Vo Trong Nghia, неодамна ја довршија модерната куќа во Хо Ши Мин, уредена за триесетгодишна двојка и нивнта мајка. Станува збор за зградата во облик на цевка, висока 4 метри а широка 20 метри.

Stacking Green е името на зградата која се издвојува од останатите во близината, поради оригиналната фасада и многуте тераси на кои е посадено зеленило. Предниот и задниот дел на фасадата во целост се состојат од слоеви бетонски плантажи кои се потпрени на двата странични ѕида. Интересно е дека оваа зграда содржи малку преградни ѕидови, за ентериерот да биде попростран и се чини дека секој агол нуди поглед на зелена фасада.

Природната вентилација преку вегетацијата и таванот,овозможува проток на природна светлина и воздух, со што се заштедува големата потрошувачка на енергија.

Поради овој еколошки пристап, објектот е изграден врз основа на биоклиматските начела на традиционалните Виетнамски куќи. Оваа зграда со зелена фасада и градина на самиот покрив, заштитува од загадување, бучава и прекумерена сончева светлина.

 


Напиши коментар