Prison brake

Еленор Рузвелт – поборник за женските права

Жени кои историјата ќе ги памети

Еленор Рузвелт (1884-1962 година)

Неприкосновена е меѓу првите дами на Америка со нејзиното политичко влијание. Таа беше една од првите жени примени во Сенатот во 1911 година, пред да стане прва дама на Америка. На својот сопруг Френклин Рузвелт му беше од огромна помош во неговата рабтоа, иако речиси сите други сопруги на претседателите во тоа време беа исклучиво декларирани како домаќинки. Таа се бореше за правата на малцинствата и жените. По смртта на нејзиниот сопруг продолжи да биде активна во политичкиот живот.

Напиши коментар