Здраво тело

Фоторепортажа од длабочините на женското тело: Како се раѓа животот?

Авторот на овие уникатни кадри, шведскиот фотограф Ленард Нилсон успеал со помош на  микрокамера и микроосветител кој бил прицврстен на микроскопската цевка од цистоскпот (прибор што се користи во медицината за дијагностицирање на мочниот меур од внатре) и така се појавуваат овие одлични фотографии кои го илустрираат процесот на создавање и развивање на човечкиот ембрион.

вака изгледаат сексуалните хормони…

Сперматозоидот во пресек: генетскиот материјал е во главичката…

 

Фалопиева труба – задачата на овој орган е да ја храни и движи јајцеклетката кон лоното на матката…

Грлото на матката…

 

Сперматозоидот на пат кон јајцеклетката…

 

Јајце клетката е многу поголема од сперматозоидот…

 

Најбрзиот сперматозоид ги победува останатите 200 милиони и навлегува во обвивката од јајцеклетката…

 

8 дена после нивниот „состанок“ – ембрионот се прикачил на ендометриумот од матката…

 

5 седмици стар ембрион – лицето почнува да се оформува…

 

7 седмици стар ембрион…

 

8 седмици стар ембрион…

 

16 седмици…

 

18 седмици – ембрионот веќе слуша и реагира на звуците од надворешниот свет…

 

Напиши коментар