Motherhood

Газираните пијалоци влијаат на агресивноста кај децата

Со истражувањето кое е спроведено врз 1,878 тинејџери од 22 училишта во Бостон, на возраст од 14 до 18 години, докажана е поврзаноста со конзумирањето на алкохолни пијалоци со агресивноста.

Се неведува дека испитаниците се прашани колку газирани и засладени пиалоци испиле мината недела. Резултатите покажале дека 70 проценти од тинејџерите пијат до четири лименки газиран заследен сок неделно, додека 30 проценти од испитаниците неделно пијат повеќе од пет лименки. Потоа испитаниците барале потенцијални показатели на насилничко однесување во групата на испитаници, при што кај тинејџерите кои пијат повеќе од пет лименки газиран сок неделно забележана е поголема конзумација на алкохол, почесто пушат цигари и агресивно однесување со врсниците и со членовите од семејството, па дури и поседување на оружје. Исто така утврено е дека нивото на агресивност е пропорционално со количината на конзумирани газирани пијалоци.Научниците залкучиле дека тинејџерите кои конзумирале големи количини газирани пијалоци биле 9 до 15 проценти поагресивни од своите врсници, со што е докажано дека влијанието на газираните пиалоци врз однесувањето на адолесцентите е исто како и алкохолот и пушењето.

 

Напиши коментар