Дестинации

Giethorn, Холандија – совршена идила без патишта и автомобили…

Giethorn е местото во кое нема патишта и автомобили. До него може да се дојде само преку преубавите канали, пешки или со велосипеди, преку дрвените мостчиња.

Ова место се наоѓа во централниот дел на Холандија, во природниот резерват De Veiden. Локалните жители употребуваат чамци за да дојдат едни до други, а автомобилите ги оставаат надвор од селото.

Giethorn се поврзува со водени канали долги осум километри и  и селски куќички кои датираат од 18 век.

Во близина на селото се наоѓа фармата на орхидеите и долината на пеперутките, што ова место го прави паралелен универзиум во кој доминираат мирисите, боите на цвеќињата и тишината која ја  нарушува единствено звукот на веслата во водата.

За некои места едноставно вреди да се живее…

 

Напиши коментар