Motherhood

Како најлесно да го нахраните Вашето најмило

Препораки од професионалните нутриционисти кога е во прашање правиланта исхрана на Вашето дете.

*Немојте со сила, подмитување или принудување да хо храните Вашето дете

*Дајте добар пример така што почесто ќе јадете и вие. Не пропишаните три оброка туку постојано и тоа пет вида на овошје или зеленчук, три вида на мешункасти прозиводи и три порции млечни производи. Но секако не претерувајте во количината, она што треба да го направите е да ја поттикнете апетитот на Вашето најмило. Мљацкањто при јадењето отвора голем апетит… само немојте многу гласно нека биде тоа дискретно и помалку скржаво.

*За време на оброкот направете пријатна атмосфера, пример смирена тивка музика, разговор со Вашиот партнер, шеги …никако некој цртан филм или детски песни, тие може да се награда по оброкот.

*Охрабрете го детето да Ви помогне околу планирањето, припремата на оброкот.

*Повлечете се кога времето за оброк преминува во борба за моќ.

*Прифатете дека детето е индивидуа и не сака одредена храна.

*Немојте да се повлекувате од воведувањето на нова храна за вашето дете. Понекогаш е потребно и 50 до 100 обиди за да детето ја прифати новата храна.

*Поделете ги одговорностите, Вие како родител ставете ја храната на масата а детето нека одлучи дали ќе јаде… но тоа нека биде во согласност со претходните препораки.

*Слободно дадете му на Вашето дете мултивитамински-минерален додаток доколку е премногу одбира храна.

Пробајте ги претходните совети некој од нив сигурно ќе биде оној вистинскиот во вистинско време.

Напиши коментар