Prison brake

Катерина Велика – спремна на се за да ја добие власта

Жени кои историјата ќе ги памети

5. Катерина Велика (1729-1796 година)

Родена е во Прусија како Софија Августа Фредерика од Анхал-Зербста. Таа го носеше прекарот Смоквица. Во 1744 година Царицата Елизабета од Русија ја избра за сопруга на нејзиниот внук Петар III од Русија односно за својот избраник за наследник. Го промени своето име во Катерин кога премина во православната вера. Нејзиниот брак наскоро беше окарактеризира како неуспешен, поради нејзините чести неверства. Се допишувала со многу големи умови како што се Волтер и Дидро. Се верува дека во времето кога нејзиниот сопруг дојде на власт со помош на љубовникот Григориј Орлов, таа го организирала неговото убиство за да ја презеде власта во свои раце.

Напиши коментар