Здраво тело

Кикирики – здрава храна од која се слабее

Кикириките се чудна билка, некој ги вбројува во овошје, некој во зеленчук. Тој јаткаст плод расте под земјата како компир. Семето на кикириките е полно со маснотии, а помага да ослабеме.

Кикириките содржат незаситени масни киселини кои допринесуваат за намалување на лошиот холестерол и триглицериди во крвта. Кикириките можат да ја намалат можноста за срцев удар и за 50%.

Хранливите состојки на кикириките влијаат на подобрување на меморијата и слухот. Богат извор е на протеини, затоа се препорачува да ги јадете кога сте многу уморни. Содржи витамини од Б групата кои и даваат сјај на косата, влијаат на нервниот систем, а витамините од групата Е од кикириките позитивно влијаат на потенцијата.

Тие се полни со калиум, магнезиум, цинк, флавониди, антиоксиданти и биоактивни компоненти за кои научниците велат дека се неопходни за човековото здравје. Доколку редовно јадете кикирики може успешно да го регулирате нивото на шеќер во крвта.

Затоа јадете кикирики секојдневно!

Напиши коментар