Prison brake

Ќе има ли живот на друга планета?

10 пронајдоци кои луѓе со нетрпение чекаат да бидат достапни

9. Тераформирање

Тераформирање претставува процесот со кој површината на некои планети би се прилагодила на потребите на животот на луѓето. Самото име буквално значи “преобликување на Земјата” и често се споменува во делата на научната фантастика. Целта на процесот е создавање на планетарна биосферата која би ги имала сите функции како и биосферата на Земјата – односно да биде целосно прилагодена за да може да живеат за луѓето.

Дали е тоа возможно? Па, во теорија – да. Преку два процеси. Екосинтеза: Ова е термин кој се користи да се опише користењето за да се подобри животната средина, со цел да се забрза еколошката обнова. Паратераформирање: Претставува создавање на погодна област на планетата која што ќе се развива и на крајот ќе опфати поголем дел од корисната површина на планетата.

Напиши коментар