Prison brake

Клеопатра – жена која историјата ја памти

Жени кои историјата ќе ги памети

1. Клеопатра (69-30 година п.н.е)

Родена во 69-та година п.н.е. во Александрија, Египет. Имаше две постари сестри и помлад брат. Татко и ја постави на престолот, бидејќи според египетските закон мора да има и владетел, се омажи за нејзиниот помлад брат. Наскоро, неговото име беше исфрлено од употреба од сите државни документи, а остана само нејзиното. Последната наследничка на фараонот, ќе остане запаметена како жена на чиј шарм не можеа да му одолеат ниту императорот Цезар и Марко Антониј. Иако ги уби своите сестри, ја изневери љубовта на својот живот, сепак остана запаметена како една од најспособните жени во историјата. Врвот на својата моќ ја постигнат пред четириесеттата година, кога одлучи да си го одзеде сопствениот живот. Таа почина од каснување од смртоносна змија.

Напиши коментар