Здраво тело

Лековитоста на лутото

Благодарение на “жешката” болка која ја предизвикува лутото, таа ја ублажува вистинската болка. Денес постојат и лековити бонбони со додаток на лута пиперка кои се покажаа како функционални кај силните болки.

Лутото исто така ги активира сензорите за топлина, па затоа нека не ве чуди ако слушнете дека личноста која изела лута пиперка кажува дека и е топло. Тоа е една од причините зошто се препорачува да се јадат лути пиперки и зачини додека сте на диета. Топлината во вашето тело ја забрзува циркулацијата а со тоа и се топат голем број на калории истовремено.

Лутата пиперка има моќ да ги уништи микроорганизмите.

Напиши коментар