Здраво тело

Лошото расположение е заразно! Заштитете се!

Во процесот на долго истражување започнато во 1948 година, американски научници секојдневно анкетирале вкупно 1880 испитаници за нивната емоционална состојба, која ја определиле како незадоволителна, неутрална или позитивна.

Особено внимание било посветено на тоа како емоционалната состојба на човекот се влијае од емоциите на луѓето кои го опкружуваат и е во постојан контакт.

Како резултат од обемните анализи се стигнува до изводот дека среќата и незадоволството может да бидат заразни…

Лошото е што негативните емоции се многу позаразни од позитивните. Ризикот за секој од нас да стигне до состојба на депресија се зголемува двојно дури само после еден контакт со тажен човек.

А шансите да се почувствуваме среќни веднаш после првиот контакт со позитивен човек се зголемуваат со цели 20%. Затоа обидете се да сте заобиколени со позитивни и среќни луѓе, чие добро расположение  ќе се „пренесе“ и на вас.

Напиши коментар