Motherhood

Мајчината љубов штити од хронични болести

Не е случајност советот на лекарите – мајките да ги држат бебињата блиску до себе, за да ја чувствуваат топлината на телото, заштитата и љубовта на родителите. После извесно време пораснатото човече ќе биде заштитено од редица болести, пише „Дејли Мејл“.

Нежната грижа на мајките за нивните бебиња ги штити во покасна етапа од животот од такви сериозни болести како диабет и инфаркт тврдат експерти од Бостонскиот универзитет.

Во спроведениот експеримент луѓето кои како бебиња страдале од недоволно внимание покасно во животот биле склони да развијат болести како висок крвен притисок, висок холестерол и зголемена телесна тежина. Ова се должи на запечатениот во минатото стрес кој организмот под една или друга форма го запаметил, а покасно резултира како болест, физичка или психичка.

Љубовта лекува, а недостатокот од неа носи болести…

Напиши коментар