Дестинации

Македонија – земјата на цркви и манастири !!!

Постојат толку причини за да се гордееме со нашава земја…

Волшебната Македонија ги има најстарите и најубави цркви и манастири на овие простори…

Не случајни се преданијата дека оваа историска земја има оставено белег од светците. Големиот број цркви и манастири е само дел од оваа потврда. Знаеме дека овде Сонцето грее со посебен сјај и дури и камените молчејќи сведочат за нашето постоење…

Но, дали знаевме дека ги имаме најубавите цркви и манастири? Од архитектонски, духовен, културен, естетски , историски, археолошки аспект, ние живееме во малата но преубава земја, во која се наоѓаат најубавите осветени места кои особено за празниците знаат да нé зближат…

Да ги погледнеме и да му се заблагодариме на Бог за овој прекрасен дар…

Бигорски манастир

Црква Света Троица – Радовиш

Лешочки манастир – Тетово

Манастир Воведение на Пресвета Богородица, Вељуса, Струмица

Манастир св. Георгиј победоносец, с. Рајчица, Дебарско

Манастир Св. Јоаким Осоговски во Кривопаланечко

Манастир Св. Леонтиј, Водоча, Струмица

Манастир св.Јован Богослов – Канео, Охрид

Манастир Свето Преображение – Крушево

Манастир Трескавец – Успение на Пресвета Богородица- Прилеп

Манастирот Свети Наум Охридски, Охрид

Марков Манастир – Св. Димитрија – Скопје

Црква Св. Богородица – Матка, Скопје

 Црква Свети Пантелејмон – Скопје

Црква Свети Спас – Гевгелија

Црквата СВ.Климент Охридски, Охрид

Напиши коментар