Prison brake

Марија Антоанета – штитеничката на жените

Жени кои историјата ќе ги памети

6.Марија Антоанета (1755-1793 година)

Нејзиниот брак со Луј XVI претставуваше спојување на двете најголеми европски семејство, Хабзбург и Бурбон. Таа пристигна во Париз во 1773 година и беше со симпатии дочекана од страна на граѓаните, но нејзиното име стана синоним за расипништво. Остана запаметена како последената, апсолутно најомразена Кралица на Франција.

Сеуште се дебатира дали заслужила гилотина после Француската револуција, но непобитен е фактот дека имала огормно влијание врз положбата на жените во општеството. Исто така, ќе биде запаметена по реченицата “Ако немаат леб, нека јадат колачи”.

Напиши коментар