Prison brake

Марија Кири – тежок пат до успехот

Жени кои историјата ќе ги памети

Марија Кири (1867-1934 година)

Познатиот научник е родена во 1867 година во Полска, каде што работеше за време на нејзините студии како дадилка и учителка, за да може да се издржува. Нејзиниот сон беше да стане физичар. Во Париз се запознава со Пјер Кири, за кого се омажи и заедно со него има голем придонес за науката. Кири е првата жена која доби Нобелова награда за наука, а по смртта на нејзиниот сопруг ја доби по втор пат.

Во нејзините најголеми достигнувања се: работата на теоријата на радиоактивност, техниката за поделба на радиоактивните изотопи, како и откривањето на два нови хемиски елементи – полониум и радон. Ја надгледуваше првата студија во светот за третман на рак со помош на радиоактивноста.

Напиши коментар