Prison brake

Медицина – апчиња за контрацепција

Најзначајните пронајдоци во последните 50 години

Медицина – апчиња за контрацепција

Овие апчиња практично се синтетички хормони, микс од естроген и прогестин. Првите апчиња за контрацепција се појавиле во 1957 година, и тоа како лекови за менструални пореметувања и за лечење на неплодноста. Светската здравствена организација го одобри користењето на овие апчиња како контрацептивни дури во 1960 година.

Напиши коментар