Prison brake

Мелинда Гејтс – хуманоста пред се!

Најмоќните жени во светот за 2011 година

Мелинда Гејтс

Мелинда Гејтс (47 години) е на чело на најбогатата приватна фондација во светот, Bill & Melinda Gates Фондацијата, која се залага за искоренување на сиромаштијата, подобрување на јавното здравство и образованието. Само минатата година донираше 2,5 милијарди долари. Дипломираше на смерот компјутери и информатика на Универзитетот Дјук, каде што магистрираше на бизнис училиште, а потоа во Сиетл се вработи во компанијата Microsoft. Се омажи за Бил Гејтс во 1994 години и ја напушти работата за да се посвети на добротворната работа. Во текот на изминатите 8 години, Бил и Мелинда донираа 24 милијарди долари, а последната активност на оваа моќна двојка обезбеди имунолошки вакцини во земјите во развој.

Напиши коментар