Prison brake

Монови – село со само еден жител

Места со само еден жител

Монови, Небраска, САД

Монови е село во округот Бојд, Небраска, и е познат поради тоа што има само еден жител. Селото го достигна својот врв во текот на ’30-тите години, кога населението броеше околу 150 жители. Како и многу места во Големата низина, младите луѓе од селата заминуваат во градовите во потрага по подобар живот и работа. Според пописот од 2000 година, во селото живее само еден брачен пар Руди и Елзи Ејлер. Откако починал, г-динот Ејлер во 2004 година, неговата сопруга е единствениот останат жител. Во селото има вкупна површина од 0,5 квадратни километри и само четири улици.

Напиши коментар