Здраво тело

Најинтересни факти за спиењето и сонот

Сонот е апсолутно еден од најбитните животни процеси на секој човек, а и на сите останати цицачи, рибите, водоземците и повеќето влекачи. Сонот им е потребен како би можеле правилно да функционираат. МОРА да се спие!

Иако научниците сеуште во потполност немаат откриено што се всушност опфаќа тој процес, некои факти за сонот и спиењето се сепак познати. Но, дали ги знаете вие?

Што се случува додека спиеме?

Мозокот се полни со енергија

Мозочните клетки се регенерираат

Телото  ги ослободува важните хормони

Колку сон ни е потребно за едно деноноќие?

Колку сон ни е потребно, зависи од нашата возраст. Колку сме повозрасни, дневно нам ни е потребно помалку часови спиење.

Бебиња – 16 часа сон

Возрасни 19 – 55 години – 8 часа сон

65 години па нагоре – 6 часа сон

Што сонуваме?

Мажите сонуваат други мажи 70% од времето, додека жените пак подеднакво сонуваат и мажи и жени.

Можеме да ги сонуваме само лицата кои во животот некогаш сме ги виделе, без обѕир на тоа дали се сеќаваме на нив или не.

12% луге сонуваат во црно – бело

Кој не спие и кој не има проблем со сонот?

Лугето кои едноставно не спијат и имаат проблеми со сонот, главно патат од пореметувања со својата личност

Постои и пореметување на сонот, parasomnia, која ве тера на невообичаени движења без оглед на тоа што вие спиете. Така личностите кои боледуваат од  parasomnijа често во таква состојба можат да заспијат додека возат, да убијат, да злоставуваат или силуваат.

Занимливости

Побргу ќе умрете од недостаток на сон, отколку од недостаток на храна. Во просек, можете да гладувате 14 дена, додека 10 дена без сон можат да ве убијат.

Слепите ( кои не се родени слепи ) во сон и понатаму можат да  видат слики.

Пет минути откако ќе се разбудете, веќе сте заборавиле 50% од својот сон.

Коалите спијат дури 22 часа дневно, кафеавиот лилјак скоро 20 часа, додека потполна спротивност се жирафите кои спијат само нешто помалку од 2 часа дневно, а елените и слоновите по 3 – 4 часа.

Напиши коментар