Prison brake

Најскапиот дијамант е продаден за 23.400.000 долари!

Најскапите предмети продадени на аукција

Вителбахов дијамант

23.400.000 долари

Шпанскиот крал Филип IV го купи ова парче во 17-от век како дел од миразот на неговата ќерка. Така што наредните векови поминуваше од австриското во баварското кралско семејство, и обратно.

Аукциската куќа Кристи се обиде да го продаде во 1931 година, но немаше заинтересирани купувачи. Со децении после тоа, не се знаеше каде се наоѓа каменот и се појави во 1962 година, а две години подоцна, во 2008 година беше даден на аукција на која се продаден за рекордна сума некогаш дадена за дијамант.

Напиши коментар