Prison brake

“Небесното езеро”

Највисоките езера во светот

6. Езерото Намтсо, Кина (4.718 метри надморска височина)

Уште еден езеро, познато како “Небесно езеро”, Намтсо се наоѓа на надморска височина од 4.718 метри на границата меѓу Кина и Тибет. Ова е највисокото солено езеро во светот и второ по големина солено езеро во Тибет.

Пет ненаселени острови на езерото некогаш се користеле како место за медитација. Верниците доаѓале на нив во текот на зимските месеци, кога езерото е замрзнато и носеле сè што им треба за да преживеат. Кога мразот ќе се стопел, тие останувале заробени на островите се до следната зима, односно до формирањето на нова ледена покривка.

Напиши коментар