Здраво тело

Негативните мисли како причина за појава на болести

Студеното и променливо време не помага за доброто расположение. Светот ни изгледа мрачен, непријатен, лишен од бои, а респираторните инфекции ја пројавуваат својата активност. Настинките и депресијата често ги прифаќаме како даденост, со која е безполезно да се бориме. Но како што покажуваат некои последни истражувања, болестите започнуваат имено во нашата глава.

Ако човек има лошо расположение поради лошото време, непријатности во личниот живот, стресови ситуации, тогаш сето тоа се одразува на неговата здравствена состојба. Имунитетот во вакви ситуации и состојби  работи многу бавно. Но ако имате оптимистички погледи, тогаш имуните клетки се образуваат во многу поголеми количества и го штитат поактивно организмот.

Затоа експертите стигаат до изводот, дека можеме сами да ги програмираме заштитните сили на организмот во полза на здравјето. Искористете ја силата на позитивната мисла – советуваат тие.

Напиши коментар