Дестинации

Neuschwanstein – дворецот од бајките

Прекрасен дворец сместен во Баварските Алпи во Германија. Изграден од страна на Ludvig II Bavarian. Граден е цели 17 години од 1869 до 1886. Сигурно на прв поглед ви беше познат? Сигурно сте го виделе некаде?… Во право сте… Овој замок од бајките го има во цртаните на Walt Disney.

Nojšvanštajn има вкупно 228 простории, но комплетно опремени се само 16. Ludvig II Bavarian го градел овој замок само за себе и никогаш немал намера тој да биде достапен за јавноста но… Овде провел само 11 ноќи. Веднаш по неговата смрт вратата на дворецот била широко отворена за јавноста.

Денес овој прекрасен замок дневно го посетуваат над 6000 туристи.

Напиши коментар