Дестинации

Неверојатниот мозаик од солени езерца во Сан Франциско

Запознајте го најшарениот и најживописен поглед што постои !!!

Солените езера се всушност плитки вештачки езера, наменети за производство на сол. Постапката за добивање сол е сложена: Најпрво, истата се складира во природни базени каде што испарува. Процесот, кој што опфаќа пет години, вклучува повеќе од езерцата, а во завршната фаза, солта се пумпа, се до кристализаторот и се собира.

Солените езера не случајно имаат различна боја. Бојата е индикатор за соленоста и видот на микроорганизми кои се наоѓаат во неа. Три микроорганизми, особено Sinechococcus, Halobacteria и Dunaliellaвлијаат на бојата на езерцата…

Комплетно, преубава слика…маестрален мозаик на природата кој Ве повикува да го доживеете… одблизу !!!

Напиши коментар