Здраво тело

Незадоволните луѓе се склони кон дебелеење

Несреќните луѓе имаат зголемена телесна маса, тврдат психијатрите од Универзитетот Мичиген. Се докажало дека дебелите мали деца, се дебели не само затоа што живееле со дебели родители туку истовремено имале и психички проблеми.

Парчето вкусна храна го компензира недостатокот на задоволства!!!

Студијата вклучувала 125 деца, на кои им се следела тежината од раното детство до полнолетството, и притоа е констатирано дека дебелите деца имале одредени пореметувања на психолошки план, разведени родители, кавги во семејството итн. Животното незадоволство се манифестирало со грицкање на нокти и внесување на зголемена количина на храна.

Малите „животни радости“ како што се вкусните торти и јадења, во средните години го компензираат животното незадоволство, што пак е директна причина за зголемена тежина.

Напиши коментар