Здраво тело

Опасноста од пржената храна

При пржењето на јаглехидратни храни се создави материја наречена акриламид која според здравствените стандарди се смета за опасна карценогена хемикалија.

Акриламидот е хемиско соединение кое се употребува за добивање на полимерот полиакриламид, кој пак служи за производство на пластични опаковки.

Лабараториските анализи докажуваат дека акриламидот предизвикува повреди на нервниот систем, генетски мутации и стомачни тумори.

Во пакетче чипс на пример има 500 пати повеќе акриламид од дозволената количина.  Изгледа ако сакаме да сме живи и здрави, во иднина треба да се стремиме кон вегетиријанството и суровојадството.

Напиши коментар