Убавина

Пет штетни навики за косата

Треба да помислиме малку повеќе за здравиот изглед на својата коса. Има некои секојдневни процедури кои трајно ја оштетуваат косата. Со овие навидум безопасни навики силно ја оштетуваме косата и со тек на време таа станува сува, кршлива и без сјај.

На прво место е миењето со многу топла вода. Се почесто во зима ни се случува да претераме со многу топлата вода. Тоа ја суши косата и го одзема здравиот сјај.

На второ место – сушењето на косата со многу силен фен и топол воздух и од многу мало растојание. Сушете ја косата побавно, на послаба јачина и од поголемо растојание.

На трето место е пеглата за коса. Таа е меѓу оние навики кои најсилно ја оштетуваат косата. Употребувајте пегла на која може да се регулира степенот на темепература која ќе ја развие и да биде изработена од квалитетен материјал. Пред употреба задолжително нанесете препарат за термичка заштита на кожата.

На четврто место – премногу стегната фризура. Ако често ја врзувате косата не употребувајте стегачи кои ја заплеткуваат косата. Најштетни се гумените ластици кои при вадење ја скубат и кинат косата. Косата не треба да се чува долго време врзана и стегната бидејќи ова предизвикува опаѓање.

На пето место е претераната употреба на стилизанти. Тие ја сушат косата и скалпот и често предизвикуваат првут. Избирајте само квалитетна козметика за вашата коса и тоа само соодветна за вашиот тип.

Напиши коментар