Идеален рецепт за оние гурмани кои го сакаат пилешкото месо. Комбинацијата на зачините е неверојатна, подготовката едноставна а вкусот …. Со сигурност ќе уживате!!!
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 килограм пилешки копани (пред подготовка зачинети со сол и бибер, да постојат 1 до 2 часа )
100 грама маслинки ( без семка )
1 лажица маслиново масло
1 кромид
2 лимони
1 голема лажица црвен пипер
2 чешниња лук, ситно исечкани
1 мала лажичка ким
1 лажица мелен ѓумбир
ПОДГОТОВКА:
На тивок оган, во подлабок сад ставете маслиново масло, во кое откако ќе се загрее ставете го ситно сечканиот кромид, лимонот кој претходно сте го исекле на парчиња, ситно сечканиот лук и зачините. Целата смеса нека се пропржи додека кромидот не омекне и потоа додадете ги пилешките копани да се пропржат кратко време. Налејте вода колку да се покријат копаните и оставете да се динстаат.
Динстајте додека месото не омекне. 5 минути пред крајот на готвењето додадете ги маслинките, измешајте ги состојките… Сервирајте и …
Уживајте…