Здраво тело

Правила за исхрана според тибетската медицина

Според тибетската медицина храната е најдоброто лекарство но и најсилниот отров!

Затоа има три строги правила за однесување на трпеза, кои тибетските монаси стриктно ги пазат.

Првото правило гласи дека за време на јадење не треба да се мешаат повеќе од два продукти. А замислите колку многу намирници има во сендвичите што ги предлага брзата храна која не само што дебелее туку е и отров за огрганите на телото. Како пример за ова правило е оброкот од порција ориз и порција зелена салата. Комбинацијата направете ја вие по ваш вкус но според правилото.

Второто правило забранува мешање на јаглехидрати и белковини истовремено. Со месо и риба на пример не смее да се јадат компири, леб, овошје или ориз. Благото пак не се меша со масло, јајца и сирење. Во чајот и кафето по добро да не додаваме млеко.

Третото тибетско правило е да јадете без да зборувате и да џвакате долго и внимателно. Јадете бавно и насладувајте се на секој залак, за да не чувствувате глад постојано.

Напиши коментар