Prison brake

Преубави, а опасни езера!

Највисоките езера во светот

3 и 2 Лагуна Бланка и Лагуна Верде, Боливија (5.916 метри надморска височина)

Лагуна Бланка и Лагуна Верде, се наоѓаат на дното на вулканскиот кратер на надморска височина од 5.916 метри.

Исто така, сместени се во Националниот парк Едвард Авароа, но постојат поделени мислења во врска со овие езера. Додека некои тврдат дека овие се посебни езера, други велат дека тие претставуваат едно големо езеро.

Лагуна Верде е нешто поголемо езеро и има површина од 17 квадратни километри. Има преубава зелена боја која е резултат на присуството на штетни минерали и штетни наслаги, вклучувајќи арсен, бакар, калциум и олово.

Напиши коментар