Дестинации

Природна илузија: Трите езера во Индонезија

Трите езера на островот Флорес во Индонезија  се всушност кратерни езера, односно вулкански кратер исполнет со вода. Интересното е што трите езерца се едно до друго но имаат три различни бои. Погледнати од далечина изгледаат како три скапоцени камени поставени еден до друг.

Според месната легенда езерата го претставуваат местото каде душите одат после смрта. Надприродните сили, грешниците и непорочните си ги поделиле трите езера.

Бојата на водата е како последица од минералниот состав на дното на овие езера. Едното е тиркизно, другото темно црвено и третото толку темно што остава впечаток на езеро полно со црна нафта.

three color lakes kelimutu, Indonesia

 

three color lakes kelimutu, Indonesia

 

three color lakes kelimutu, Indonesia

three color lakes kelimutu, Indonesia

 

 

Напиши коментар