Sweet Home

Психологија на бои

Боите се во корелација со нашето расположение и чувства. Но, внимателно при изборот на боите во уредувањето. Ова се значењата на боите и каде е најдобро да ги имате:

Црвена

Асоцира на: опасност, страст, енергија, авантура и оптимизам.

Најдобра за: оваа боја е помалку напорна ако ја имате како доминантна боја. Не се препорачува во дневната, кујната и спалната како доминантна боја. Може да ја имате во детали, но никако на ѕидовите. Најдобро одговара во трепезаријата, го стимулира апетитот и го подобрува расположението.

Розева

Асоцира на: љубов, свежина, женственост

Најдобра за: розовата стана многу модерна кога станува збор за уредувањето. Ја имате во милион нијанси. Одлична е за спалната соба на девојките.

Портокалова

Асоцира на: стабилност, топлина…

Најдобра за: дневната и трепезаријата

Зелена

Асоцира на: хармонија, природа, сигурност и баланс

Најдобра за: зелената боја ја зголемува концентрацијата па затоа е најдобра за работната соба, а релаксирачка ќе ја направи и вашата спална соба.

Сина

Асоцира на: слобода, чистота, голем простор, мистичност

Најдобра е за: спалната соба и тоалетот

Жолта

Асоцира на: енергија, сонце, цреативност, топлина

Најдобра е за: кујните, трепезаријата или собите кои се на северната страна од станот.

Виолетова

Асоцира на: креативност, мистичност, сензуалност, луксуз

Најдобра е за: спалната соба

Кафена

Асоцира на: стабилност, пирирода, заштита

Најдобра е за: дневната

Сива

Асоцира на: софистицираност

Најдобра е за: за секоја соба. Може да ја имате како главна боја или во деталите.

Црна

Асоцира на: елеганција, гламур

Најдобра за: оваа боја е најдобра да ја имате во детали. Дури и да се олучите ѕидовите да ги бојадисате во оваа боја, секогаш разбијте ја темнината со некоја светла боја.

 

Напиши коментар