Мојата кујна

Салатата „Оливие“ или позната како „руска салата“

Потребни намирници:

4 моркови

4 компири

2 снопчиња млад кромид или 1 главица стар кромид

3-4 тврдо сварени јајца

4-5 или повеќе кисели краставички

1 мала конзерва грашок

2 чаени чашки исецкана шунка

Мајонез

Ги вариме компирите, ги лупиме и ги сечеме на коцкички. Морковите исто се лупат, се варат и се сецкаат. Го сецкаме кромидот многу ситно. После тоа јајцата и крастацичките исто така на коцки. Мешаме се, го додаваме грашокот и мајонезот и промешуваме внимателно усте еднаш. Се сервира ладна.

Салатава е позната во многу држави како Руска салата, но оргиналната верзија е создадена во 1860 година од белгискиот готвач и сопственик на ресторанот Ермитаж, еден од најпрочуените московски ресторани. Лусиен Оливие.

Напиши коментар