Дестинации

Skellig Michael – Мистериозниот манастир во Атлантикот

На околу 10 километри од брегот на округот Кери, во западниот дел на Ирска, постојат два мали каменести острови, што ѕиркаат од Атланскиот океан. Поголемиот од двата, е дом на невообичаениот манастир, стар повеќе од 1400 години и достапен за само неколку луѓе годишно.

Мистериозноста, се појавува во моментот кога ќе стапнете на островите. Нивната мала површина и стрмни патеки го поставуваат прашањето: Кој, кога и како живеел овде ?

Се верува дека манастирот е основан во 6 век и дека монашкиот живот во него, опстојувал повеќе од 600 години. Причината поради која бил напуштен, сеуште е непозната, но сигурно останува едно: дека покрај сите влијанија и временски неприлики, манастирот успеал да задржи дел од  својата автентичност. При посетата на ова место, ќе наидете на гробници и монолитни крстови, а ќе успеете да ги забележите и темелите на црквата од 13 век.

Бидејќи ова место, своевремено било едно од најбогатите места во Ирска, па дури и во Европа, претрпело неколку кражби, за кои има и докази. Безбедноста на монасите е една од причините за кои се верува дека се клучни за тие да го напуштат манастирот.

Опстанокот на ова место, сигурно ќе продолжи. Изолацијата е можеби и главната причина за тоа да остане така. Дали ќе биде откриена мистеријата околу монасите останува прашање… но сигурно е дека станува збор за свето место кое ја исполнува душата на секој верник !

Напиши коментар