Здраво тело

Со жалфија против афти

Раничките (пликовите) на слузокожата на устата се чест и премногу непријатен проблем. Најчесто настануваат во внатрешните страни на устата и образите но нечесто и на јазикот. Иако се ситни раничките (пликовите) се доста болни и досадни. Тие настануваат од различни причини, најчесто е во прашање намалување на имунитетот и изразена авитаминоза. Исто така настануваат од јаки стресови, рани облици на неурози и нехигиеана на усната шуплина.

За нивното отстранување заговорниците на алтернативната медицина препорачуваат разни препарати. Меѓу еден од најпознатите е прополисот со истовремено пиење на чај од брусница.

Но според повеќето најдобар лек против афтите е редовното испирање на устата со раствор од жалфија. Растворот се припрема на тој начин што се ставаат 3 кесички чај од жалфија во 1 децилитар топла вода и се остава 15 минути да се направи растворот. Откако ќе се олади тој е спремен за употреба.

Афтите ќе ги снема за неколку часа… ГАРАНТИРАНО

Напиши коментар