Sweet Home

Соларна куќа – огромен и храбар архитектонски исчекор…

Институтот за напредна архитектура во Каталонија организираше натпревар, организиран за иновативни идеи и поразлични архитектонски решенија. Победник во оваа категорија е соларната куќа, Fab Lab House.

Интересната органска структура беше предизвик и за други интересни дизајни како: дом од кикирики, подморница од цимет, меѓутоа особено внимание, овој дом привлече и преку уникатниот пристап за „ зелено живеење “. Воведувањето пак, на најефикасните флексибилни соларни панели претставува значаен чекор во архитектонската интеграција на сончеви системи.

„ Сакавме да се надмине идејата дека соларен дом претставува традиционална куќа со соларни панели на покривот и многу технологија во внатрешноста. Нашиот проект претставува комплетно нов вид на соларна куќа од новите генерации, која и самите посетители ја оценуваат како позитивна “,  вели заменик директорот на проектот, Даниел Ибањез.

 

Напиши коментар