Здраво тело

Сонот е поважен од храната

Руски експерти докажале дека сонот е многу поважен од храната. Ние сме во состојба да преживееме еден месец без храна но без сон човек може да умре во рамките на неколку дена.

Руските експерти направиле експеримент со кучиња на кои не им давале да заспијат. Неколку дена покасно тие откриле внатрешни инфекции од бактерии кои обично живеат во телото без да предизвикаат штета.

После преминот од летно во зимско време и биолошките часовници на луѓето се менуваат што го прави сонот во зима уште поважен.

Напиши коментар